İLKOKUL, ORTAOKUL LİSE EĞİTİMİ

Okul öncesi eğitimi, ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi Türkiye'de ilokul, ortaokul ve lise eğitimi (4+4+4:12 yıl) zorunlu eğitim uygulanmaktadır.

Kreş ve Gündüz Bakımevi

Türkiye’de eğitim, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının sorumluluğunda olan erken çocukluk eğitimi ile başlamaktadır. Bu eğitim 0-36 ay çocuklar için kreş ve gündüz bakımevlerinde verilmektedir. Kreş ve gündüz bakımevleri ücretlidir ve kayıt yaptırmak isteğe bağlıdır.

Okul Öncesi Eğitim

Okul öncesi eğitim, 36-66 aylık çocukların eğitimi amacıyla açılan bağımsız anaokullarında ve 48-66 aylık çocukların eğitimi amacıyla örgün ve yaygın eği tim kurumları bünyesinde açılan anasınıfları ile uygulama sınıflarında yapılır.

Devlet okullarında 48-66 aylık çocuklar için verilen eğitim ücretsiz iken devlet

okulları dışında verilen 36-66 aylık çocukların eğitimi ücretlidir.

Zorunlu Eğitim

Türkiye’de zorunlu eğitim 12 yıldır ve üç kademeye ayrılmıştır.

İlk kademe 4 yıllık ilkokul,

ikinci kademe 4 yıllık ortaokul ve

üçüncü kademe 4 yıllık lise dönemini kapsamaktadır.

Ülkemizde 6 yaşından 17 yaşına kadar olan tüm çocuklariçin 12 yıllık eğitim zorunludur.

Türkiye’de bulunan bütün çocuklar devlet okullarının verdiği temel hizmetlerine ücretsiz erişim hakkına sahiptir. Ayrıca, devlet okullarının yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel okullar bulunmaktadır.

Bu okullar, devlet okulları gibi ücretsiz olmayıp ücreti okul tarafından belirlenmektedir. Türkiye’de ilkokulların hepsinde aynı müfredat uygulanmaktadır.

Ortaokul eğitiminde ise isteğe bağlı olarak imam hatip ortaokullarına kayıt yaptırabilirsiniz.

Lise olarak adlandırılan ortaöğretim kurumları ise; fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimi yapan Mesleki Eğitim Merkezleridir. Bu okullara, öğrencinin ilköğretimdeki başarısı ve ilgi alanı gibi kıstaslar göz önünde bulundurularak yerleştirme yapılmaktadır.

Zorunlu eğitim sistemine ilişkin daha detaylı bilgi almak için www.meb.gov.tr adresini ziyaret edebilir ya da bulunduğunuz ildeki Milli Eğitim Müdürlüklerine danışabilirsiniz.

Türkiye’de özel eğitim ihtiyacı olan kişiler için oluşturulan özel eğitim birimleri bulunmaktadır. Kişinin, engel durumu ile zihinsel, fiziksel, ruhsal, sosyal gelişim özellikleri ile ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kişiye en uygun özel eğitim birimlerine yönlendirilmektedir. Detaylı bilgi için ilinizde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ

Toplamda 4 yıl eğitim veren Mesleki Eğitim Merkezleri örgün eğitime dâhildir. Öğrenciler, haftada bir gün okula gelir diğer 5 gün işletmede pratik eğitimlerini sürdürürler. Kayıtlarda yaş sınırı yoktur. Kayıtlar yıl boyunca sürekli yapılabilmektedir. Öğrenim süresince; asgari ücretin yüzde 30’undan az olmamak kaydıyla maaş alırlar. Ortaokul ve üstü bir mezuniyet belgesine sahip olmanız durumun da Halk Eğitim Merkezlerindeki A1 seviye Türkçe Kursuna kayıt yaptırarak, öğrenim durumunu belgeleyemiyorsanız, Halk Eğitim Merkezlerindeki A1 seviye Türkçe Kursunu tamamlayıp A2 Kursuna kayıt yaptırarak Merkeze kayıt yaptırabilirsiniz. Hâlihazırda çalışıyorsanız işyerinde çalışmaya devam edebilir aynı zamanda Çıraklık Eğitimine gelebilirsiniz.

Kayıt

Çocuğunuzu okula kaydettirmek için, çocuğunuzun yabancı kimlik numarasını içeren kimlik belgesi ile ilgili okula giderek başvuruda bulunmalısınız. Türkiye dışında bir ülkeden alınmış öğrenim durumu belgesine sahipseniz bulunduğunuz ilin Milli Eğitim Müdürlüğü Denklik Komisyonuna başvurarak denklik belgesi alabilir ve buna göre ilgili okula kayıt yaptırabilirsiniz. Öğrenim durumunuzu belge ile ispatlayamadığınız durumda, Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Komisyonuna başvurarak seviye tespit sınavına girmeniz gerekmektedir. Bu sınav sonucuna göre gerekli yerleştirme işleminiz yapılacaktır. Öğreniminizi yarıda bırakmak durumunda kaldığınızda Türkiye’de aldığınız öğrenim süresi ve seviyesini belirten öğrenim

belgesi tarafınıza verilecektir.

Açık Öğretim

Örgün eğitimini tamamlamayan kişiler, istemeleri halinde, zorunlu ortaöğretimlerini tamamlamak adına açık öğretim okullarına kayıt olabilmektedir. Aynı durum sizin için de geçerliyse, ilinizde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğünden alacağınız denklik belgesi sonrasında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne giderek başvuruda bulunarak kayıt olabilirsiniz. Açık öğretim birimleriaşağıdaki gibidir;

‣ Açık Öğretim Ortaokulu; ilkokul mezunları ve ilköğretimin herhangi bir kademesinden ayrılanlar için ilköğretimlerini tamamlayabilme imkânı vermektedir.

‣ Açık Öğretim Lisesi; ilköğretimi tamamlayan ancak ortaöğretime devam etmeyen veya ortaöğretimden ayrılan kişilere eğitim alma fırsatı vermektedir. Yurtdışında öğrenim görmüş olanlar, denklik belgelerinde belirtilen öğrenim düzeylerini gösterdikleri takdirde açık öğretim liselerine kayıt olabilirler.

‣ Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi; ilköğretimi tamamlayan, ortaöğretime devam etmeyenler ya da yükseköğretim mezunları da başvurabilirler.

‣ Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu; bu okul ise en az ilkokulu bitiren yurttaşlara uzaktan öğretim veya gerektiğinde yüz yüze eğitim programlarını uygulayarak meslek kazandırmakta ve bu yolla onları hayata hazırlamaktadır. Türkiye’deki yabancılar da bu okullara başvurabilmektedirler.

Örgün eğitimini tamamlamayan kişiler, istemeleri halinde, zorunlu ortaöğretimlerini tamamlamak adına açık öğretim okullarına kayıt olabilmektedir.

Halk Eğitim Merkezleri

Halk Eğitim Merkezleri her yaş ve eğitim düzeyindeki kişilere eğitim hizmeti sunan hizmet kuruluşlarıdır. Bu merkezlerde binin üzerinde eğitim programı verilmektedir. Bunlardan en yaygın olanları Türkçe ve yabancı dil kursları, meslek edindirme ile spor ve sahne sanatları eğitimidir. Düzenlenmekte olan bu eğitimlere sizin de katılmanız mümkündür. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde ücretsiz olarak düzenlenen bu eğitimlere katılmak için ilinizde size en yakın Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne giderek başvurmanız yeterlidir.

Ayrıntılı bilgi  eğitim danışmanlık şirketleri