2011 SONRASI TÜRK SOMALİ İLİŞKİLERİ

2011 yılında yeniden başlayan Türk-Somali İlişkilerinde Stratejik Ortaklık 10. Yılını doldurmuştur.

İkili ilişkiler açısından 19 Ağustos 2011 yılında bölgede yaşanan açlık, kuraklık ve siyasi istikrarsızlığa dikkat çekmek üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali ziyareti önemli bir dönüm noktası oluşmuştur.

Türkiye, 2011 yılında Somali’de yaşanan kuraklık nedeni ile ilk yardım gönderen ülke olmuştur. Bu süreçte THY Somali’ye doğrudan uçuş gerçekleştiren ilk ülke olmuştur.

Türk Büyükelçiliği yeniden açılarak faaliyete geçmiştir.

Somali’nin içinde bulunduğu iç savaş hali, açlık ve kıtlık ile birleşince ortaya çıkan insani drama kayıtsız kalamayan Türkiye, uluslararası kamuoyunun dikkatini bölgeye çekmek için birçok girişimde bulundu.

Bu açıdan Cibuti Barış Süreci'nin bir devamı olarak

6

BM öncülüğünde 21-23 Mayıs 2010 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 1.Somali Konferansı, Türkiye için önemli bir başlangıç oldu. Somali’de barış ve kalkınma için bir yol haritası ortaya koyan bu konferans sürecinde Türkiye ve Somali arasında askeri, eğitim, teknik ve bilimsel iş birliği alanlarında ikili antlaşmalar da imzalandı.

İnsani yardım kapsamında Türkiye tarafından kamu ve STK’lar aracılığı ile Somali’ye çeşitli yardımlar yapılmıştır. TİKA ve Kızılay bu süreçte aktif olarak görev yapmıştır.

Türkiye sağlık alanında hastane inşa edilerek Mogadişu Somali Türkiye Recep Tayyip Erdoğan E.A.H. 2014 yılında faaliyete başlamış, 2015 yılında resmi olarak açılmıştır.

Havaalanı yeniden revize edilmiş, yolcu terminali Türkiye tarafından yapılarak özel bir Türk şirketi tarafından işletilmektedir. 

Yine Mogadişu Limanının bakım ve onarımı yapılarak ticarete açılmış. Özel bir Türk şirketi tarafından işletilmektedir.

Türkiye’nin yurtdışında bulunan en büyük diplomatik binası ve arazisi Mogadişu Büyükelçiliği binasıdır. 2016 yılında resmî olarak açılışı yapılmıştır.

7

Türkiye Somali arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşması çerçevesinde Somali Silahlı Kuvvetlerini eğitmek üzere Türk Askeri üssü kurulmuştur.

TİKA zarar gören Somali Parlamento Binasını yeniden inşa etmekte.

Maarif Vakfına bağlı okul bulunmaktadır.

Sağlık Bölümleri Üniversitesi tarafından Mogadişu’da hastanenin bulunduğu kampüs içerisinde sağlık meslek yüksekokulu açılmıştır.

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Dil Kursu eğitim merkezi bulunmakta.

Altyapı, inşaat, yol vb. işleri üstlenen Türk şirketleri Somali’de çalışmaktadır.