ACİL DURUMLAR

Türkiye’de zorla çalıştırma, göçmen kaçakçılığı, dolandırıcılık, sahtecilik, çalışma ücretinin ödenmemesi, hırsızlık, gasp gibi mal ve can güvenliğini tehdit telefon numaralarından yardım isteyebilirsiniz:

ACİL DURUMLAR

Türkiye’de zorla çalıştırma, göçmen kaçakçılığı, dolandırıcılık, sahtecilik, çalışma ücretinin ödenmemesi, hırsızlık, gasp gibi mal ve can güvenliğini tehdit eden her türlü durumda aşağıda yer alan kuruluşlara başvurulabilir, telefon numaralarından yardım isteyebilirsiniz.

‣ Yabancılar, “YİMER 157” hattı aracılığıyla 7 gün 24 saat her konuda Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça, Almanca ve Farsça dillerinde danışmanlık hizmeti alabilir.

‣ Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce insan ticareti mağdurlarına yönelik “mağdur koruma programı” ile “gönüllü ve güvenli geri dönüş programları” ile destek sağlanmaktadır. Söz konusu destekler için YİMER 157 veya İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile irtibata geçilebilmektedir. ‣ Polise 7 gün 24 saat Türkiye’nin her yerinden ücretsiz olarak 155 numaralı “Polis İmdat” telefonu ile ulaşılabilmektedir.

‣ Jandarma köylerde ve polis teşkilatı bulunmayan çok küçük ilçelerde bulunmaktadır. 7 gün 24 saat Türkiye’nin her yerinden ücretsiz olarak 156 numaralı “Jandarma İmdat” telefonu ile ulaşılabilmektedir.

‣ Sahil Güvenlik Karakolları limanlarda bulunmaktadır. 7 gün 24 saat Türkiye’nin her yerinden ücretsiz olarak 158 numaralı “Sahil Güvenlik İmdat” telefonu ile ulaşılabilmektedir.

‣ Aile, kadın, çocuk, engelli ve yaşlılara yönelik hizmetler hakkında bilgilendirme ve yönlendirme yapan Sosyal Destek Hattına 183 numaralı telefon ile ulaşılabilmektedir. Sosyal Destek Hattı şiddet vakalarına ilişkin bir ihbar aldığında kolluk kuvvetlerine bildirir ve müdahale edilmesini sağlar.

‣ Aile içi şiddetten kaynaklanan yaralanmalarda hastanelere başvurulduğunda, tedavi işleminin yanı sıra hastane polisi tarafından adli işlem de yapılır. Şüpheli görülen tüm vakalarda hastane polisi tarafından adli işlem başlatılabilmektedir.

‣ Kadına yönelik şiddetle mücadele için KADES adlı mobil uygulama ile şiddet olaylarını tek tuşla ihbar edebilirsiniz.

‣ Birçok büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri bünyesinde hizmet veren Kadın Danışma Merkezleri ve Sığınma Evleri aile içi şiddete uğrayan kadınlar ve 12 yaşından küçük çocuklarına hizmet vermektedir.

‣ İl Barolarının danışma ve hukuki yardım merkezleri aile içi şiddet konusunda hukuki yardım ve danışmanlık hizmet sunmaktadır.

ÖNEMLİ TELEFON NUMARALARI

Yangın İhbar: 110

Acil Çağrı Merkezi: 112

Belediye Hizmet Hattı: 153

Polis İmdat: 155

Jandarma İmdat: 156

Yabancılar İletişim Merkezi: 157

Alo Sahil Güvenlik: 158

Sigara Bırakma Hattı: 171

Tüketici Şikâyetleri Danışma Hattı: 175

Orman Yangın İhbarı: 177

Merkezi Hastane Randevu Sistemi: 182

Aile, Kadın, Çocuk, Yaşlı ve Engelli Sosyal Destek Hattı: 183

Su Arıza Hattı: 185

Elektrik Arıza Hattı: 186

Doğalgaz Arıza Hattı: 187

Cenaze Hizmetleri: 188