TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANMA

Türk vatandaşlığının kazanılması iki şekilde düzenlenmiştir. Bunlardan ilki doğumla kazanmadır. Diğeri ise sonradan kazanma olarak düzenlenmiştir.

TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAZANMA

Doğumla Kazanma

Türk vatandaşlığının kazanılması iki şekilde düzenlenmiştir. Bunlardan ilki doğumla kazanmadır. Diğeri ise sonradan kazanma olarak düzenlenmiştir. Doğumla vatandaşlığın kazanılmasında ülkemiz yer yönünden vatandaşlık kazanılmasını benimsememiştir. Bu gerekçeyle, Türkiye’de doğmak vatandaşlık bağlamında bir hak kazandırmayacaktır.

Doğumla vatandaşlık kazanmada esas soy bağıdır. Kişinin, doğduğu anda anne veya babasının Türk olması yeterlidir.

Türk vatandaşı bir anneden veya babadan doğan çocuk otomatik olarak Türk vatandaşlığını kazanır. Ancak Türk vatandaşı bir anneden veya babadan doğmuş olmasına rağmen 18 yaşını tamamlayıncaya kadar nüfus kütüklerine tescil edilmemiş ergin kişiler, Bakanlıkça yapılacak inceleme sonucunda Türk vatandaşlığını kazandıklarının tespit edilmesi halinde tescil edilebilirler.

Sonradan Kazanma

Türk Vatandaşlığı Kanunundaki şartları taşımanız halinde yetkili makam kararıyla Türk vatandaşlığını kazanabilirsiniz. Ancak, şartları taşımanız vatandaşlık için size mutlak hak sağlamayacaktır.

‣ Türkiye’de vatansız kişi kimlik belgesiyle ya da ikamet sahibi olarak 5 yıl süreyle kesintisiz olarak ikamet etmeniz durumunda vatandaşlık için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak süre şartının yanı sıra yeteri kadar Türkçe konuşabilmek, iyi ahlak sahibi olmak ve genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek bir hastalığa sahip olmamak gibi ek şartlar da aranmaktadır.

‣ Türk vatandaşı ile en az 3 yıldır evli olmanız ve evliliğinizin devam etmesi halinde Türk vatandaşlığı kazanmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuzdan sonra eşinizin vefat etmesi durumunda aile birliği içinde yaşama şartı aranmaz.

‣ Türk Vatandaşlık Kanunu, istisnai olarak vatandaşlık kazanılmasına ilişkin hükümler de içermektedir. Buna göre millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir halinizin bulunmaması şartıyla İçişleri Bakanlığının teklifi, Cumhurbaşkanlığının kararıyla Türk vatandaşlığını kazanabilirsiniz. ‣ Vatandaşlık başvurusuna ilişkin ek şartlar, başvurunun nasıl yapılacağı ile kimlerin istisnai vatandaşlık kazanabileceği hakkında detaylı bilgi almak için www.nvi.gov.tr adresini ziyaret edebilir ya da ALO 199 hattını arayabilirsiniz.

Türk vatandaşı ile en az 3 yıldır evli olmanız ve evliliğinizin devam etmesi halinde Türk vatandaşlığı kazanmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

‣ En az 500.000 Amerikan Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca,

‣ En az 250.000 Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 Amerikan Dolar veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmazın satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca,

‣ En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca,

‣ En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca,

‣ En az 500.000 Amerikan Doları tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı aldığı ve üç yıl süre ile elinde tuttuğu Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen

‣ En az 500.000 Amerikan Doları tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen

yabancılar istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanmak üzere müracaat edebilirler.