TÜRKÇE ÖĞRENME EĞİTİM

TÜRKÇE ÖĞRENME

Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçedir. Türkçe, insanlık tarihi boyunca, bugünkü Çin’den Macaristan’a; Mısır’dan Sibirya’ya kadar olan büyük bir coğrafyada konuşulmuştur. Bugün de Orta Asya’nın ve Anadolu’nun yanı sıra Ortadoğu ve Balkan ülkelerinde Türkçe konuşan topluluklar bulunmaktadır. Türkçe okullarda, resmi ve özel kurslarda öğretilmektedir. Türkçe alfabesi 29 harften oluşmaktadır :

Aa Bb Cc Çç Dd Ee Ff

Gg ĞğHh Iı İi Jj Kk Ll

Mm Nn OoÖö Pp Rr Ss

Şş Tt Uu Üü Vv Yy Zz

Türkçe Öğrenmek Neden Gerekli?

İyi bir Türkçeye sahip olmak Türkiye’de yerleşik olduğunuz süre boyunca size yardımcı olacaktır;

‣ İş piyasasına erişim aşamasında iş bulma şansınızı artıracaktır.

‣ Eğitim hizmetine daha kolay dâhil olabilirsiniz. ‣ Size sunulan hak ve hizmetlerden daha kolay yararlanabilirsiniz.

‣ Türk toplumuyla karşılıklı uyum sürecinizi kolaylaştırır ve sosyal bağı kuvvetlendirebilirsiniz. ‣ Daha kolay arkadaş ve çevre edinebilirsiniz.

‣ Vatandaşlık kazanılmasında gerekli şartlardan birisi olduğundan, başvurunuzun olumlu sonuçlanmasına yardımcı olabilir.

Türkçe Nerelerde Öğrenilebilir?

Yabancıların Türkçe öğrenebilmesi için çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Bunlardan ilki, Milli Eğitim Bakanlığınca Halk Eğitim Merkezlerinde verilen Türkçe dil kurslarıdır. Yaşadığınız yere en yakın Halk Eğitim Merkezine giderek kolayca kayıt olabilir ve Türkçe öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen Türkçe dil kurslarının yanı sıra Yunus Emre Enstitüleri aracılığıyla da kolaylıkla Türkçe öğrenebilirsiniz. Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın farklı yerlerinde bulunan 40’tan fazla kültür merkeziyle Türkçe öğretiminin yanı sıra Türk kültürünü tanıtmayı, kültür ve sanat diliyle ulusal, geleneksel ve çağdaş değerler arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlamayı amaçlamaktadır. Merkezler bulundukları bölgelerde düzenlediği etkinliklerin dışında geleneksel sanatlar, kültürel mirasın korunması, farklı disiplinlerde sanatsal üretimin sağlanması ve kültür politikalarının geliştirilmesi konularında da çalışmaktadır. Bu sayede Türkçe öğrenirken aynı zamanda Türk kültürünü de yakından tanıma fırsatı elde edebilirsiniz. Yunus Emre Enstitüsü ve kültür merkezleri hakkında daha detaylı bilgi almak için www.yee.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda Yunus Emre Enstitüsü uzaktan eğitim portalı ile de Türkçe Dil Eğitimi vermektedir. Söz konusu portala ulaşmak için www.turkce.yee.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye’deki birçok üniversitenin yabancılara Türkçe öğretmek için oluşturduğu Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Bu merkezler aracılığıyla da kolayca Türkçe kurslarına kayıt olabilirsiniz.

Sivil Toplum Kuruluşu Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalı Türkçe dil kursu düzenlemektedir. Çeşitli özel kurslar da yabancılara yönelik Türkçe kursu düzenlemektedir.

Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen Türkçe kursları ücretsizken, diğer kurslar için ücret ödemeniz gerekebilir.