ÜNİVERSİTE/LİSANS EĞİTİMİ

Yükseköğretim kurumları üniversite, fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuar, meslek yüksekokulu ile uygulama ve araştırma merkezlerinden oluşmaktadır.

YÜKSEKÖĞRETİM LİSANS/ÖRGÜN

Yükseköğretim kurumları üniversite, fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuar, meslek yüksekokulu ile uygulama ve araştırma merkezlerinden oluşmaktadır. Yükseköğretim kurumlarına kayıt olabilmek için ortaöğretim mezunu olmak ve üniversite giriş sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Üniversite sınavında tercih hakkı kazanan öğrenciler merkezi tercih sisteminde tercih ettiği üniversitelerden birisine başarı sıralamasına göre yerleştirilecektir. Sınavda tercih hakkı kazanan öğrenci sayısı ile üniversite kontenjanları arasında fark bulunduğundan tercih işlemlerinde daha gerçekçi davranmak size katkı sağlayacaktır. Daha detaylı bilgi için ÖSYM tarafından her yıl düzenli olarak yayınlanan üniversite tercih kılavuzuna göz atabilir ya da www.osym.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz

Yükseköğretim hizmetleri devlet ve vakıf üniversitelerinde verilmektedir. Devlet üniversiteleri ücretsiz hizmet verirken vakıf üniversiteleri kendi yıllık ücretlerini belirlemektedir. Ancak yabancı öğrenciler için devlet üniversiteleri harç talep edebilmektedir. Türkiye’de yükseköğretim programları için Türkiye Burslarına başvuruda bulunabilirsiniz. Türkiye Bursları hakkında daha detaylı bilgi almak için www.turkiyeburslari.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

TÜRKİYE BURSLARI

Türkiye Bursları, Türkiye Cumhuriyeti tarafından uluslararası öğrencilere verilen kamu kaynaklı yükseköğrenim burslarıdır. Avrupa Birliği çerçevesinde yürütülen projelerle Yükseköğretim Kurulu’nun ikili anlaşmalar çerçevesinde ya da üniversitelerin verdiği burslarla ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrenciler, Türkiye Bursları kapsamı dışındadır. Burs programı kapsamında öğrencilere; aylık burs, üniversite öğrenim harcı, sağlık sigortası, yurt, Türkçe eğitimi ve geliş-gidiş ulaşım desteği sağlanmaktadır. Eğer ortaöğretiminizi Türkiye’de tamamlamadıysanız merkezi olarak düzenlenen giriş sınavı yerine üniversitelerin yabancı uyruklu öğrencilere özel düzenlemiş olduğu sınavlara girmelisiniz. Ayrıca size özel merkezi bir tercih sistemi bulunmayıp üniversiteye şahsen başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvuru sırasında eğitim geçmişiniz gibi çeşitli belgeler sunmanız istenebilecektir. Bu belgelerin neler olduğu ve işlemler hakkında detaylı bilgi almak için www.yok.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’de geçici koruma ile kalıyorsanız, çeşitli üniversitelerde açılan Türkçe veya yabancı dildeki eğitim programlarına başvurabilirsiniz. Bu programlara ara sınıflara yatay geçiş için başvurduğunuzda ve denkliğe ilişkin belgeniz olmaması durumunda yeterlilik sınavına girmelisiniz.

AÇIK ÖĞRETİM ÜNİVERSİTELERİ

Türkiye’de ön lisans ve lisans eğitimi almak istiyor ancak çeşitli sebeplerle üniversitelerin örgün eğitimlerine dâhil olamıyorsanız eğitimde fırsat eşitliği kapsamında çeşitli üniversitelerin, belirli programlarla sınırlı olmak üzere, açık öğretim programlarına kayıt yaptırabilirsiniz. Açık öğretim programını tamamladığınızda örgün eğitimle eş değer nitelikteki diplomaya sahip olacaksanız. Açık öğretim programları arasından en yaygın uygulama Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülmektedir. Hangi programların açık öğretim sistemine dâhil olduğu ve kabul şartları hakkında daha detaylı bilgi için www.aof.edu.tr, www.auzef.istanbul.edu.tr ve www.ataaof.edu.tr adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi eğitim danışmanlık şirketleri